Ark Nova: ένα όνομα που έχει προκαλέσει μεγάλο χαμό στο community του board gaming το τελευταίο διάστημα! Το παιχνίδι στρατηγικής που από την 1η μέρα της κυκλοφορίας του, έγινε ο «καλός» χαμός, με τους παίκτες να δηλώνουν ενθουσιασμένοι μετά από κάθε παρτίδα. Η Ark Nov-ίτιδα εξαπλώνεται με τρελούς ρυθμούς με το παιχνίδι να έχει φτάσει ήδη μέχρι το νούμερο 7 της συνολικής κατάταξης του Board Game Geek. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 


Ένας υπερσύγχρονος ζωολογικός κήπος

Το 
Ark Nova, από τη Feuerland Spiele, είναι ένα επιτραπέζιο στρατηγικής για 1 έως 4 παίκτες, στο οποίο θα κληθείτε να φτιάξετε το δικό σας, μοντέρνο, ζωολογικό κήπο. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια του νέου σχεδιαστή Mathias Wigge, ο οποίος έδειξε με το «καλημέρα» ότι ήρθε για να μας απασχολήσει για πολλά χρόνια. Οι παίκτες διαθέτουν τα δικά τους ταμπλό, στα οποία θα προσπαθήσουν να φτιάξουν το πάρκο τους, με απόλυτα επιστημονικό τρόπο. Κάθε λεπτομέρεια έχει τη σημασία της, ώστε όλα να λειτουργήσουν ομαλά, ενώ πέραν από τις εγκαταστάσεις και τα ζώα που θα φιλοξενήσετε στον κήπο σας, θα προσλάβετε ειδικούς που με τις ιδιότητές τους, θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων σας. Η καρδιά του παιχνιδιού είναι αδιαμφισβήτητα οι 225 κάρτες, με ζώαειδικούς και projects, κάθε μία με ειδικές ικανότητες και επιστημονικό κύρος.



Πολύπλοκο και streamlined ταυτόχρονα

Σε ό,τι αφορά στην πολυπλοκότητα του παιχνιδιού θα τη χαρακτήριζε κανείς 
μέτρια προς υψηλή (3.72 στην κλίμακα BGG), καθώς στο 20σέλιδο βιβλίο κανόνων κρύβονται αρκετές λεπτομέρειες, ώστε να καταφέρει το game να εξυπηρετήσει το επιστημονικό του κομμάτι και για να βγάζει όλη την αίσθηση της προσομοίωσης, σαν να χτίζεις στην πραγματικότητα το δικό σου πάρκο. Πέραν από τους πολλούς κανόνες, οι κάρτες και το ταμπλό διαθέτουν αρκετά σύμβολα τα οποία θα χρειαστεί να συνηθίσετε. Το σκοράρισμα είναι και αυτό αρκετά «σφιχτό», ειδικά στο πρώτο μισό της παρτίδας. Παρότι, όμως, το παιχνίδι απευθύνεται κυρίως σε παίκτες που έχουν μεγάλη εμπειρία στα επιτραπέζια, δεν «κλείνει την πόρτα» και σε λιγότερους έμπειρους παίκτες. Η καμπύλη εκμάθησης του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι μεγάλη, ωστόσο η ροή του είναι ιδιαίτερα ομαλή, χωρίς να αποθαρρύνει όποιον προσπαθήσει να το γνωρίσει. Ο βασικός λόγος που το κάνει τόσο streamlined σε σχέση με άλλους τίτλους είναι ότι διαθέτει μόνο ένα είδος υλικών, τα χρήματα! Τα χρήματα κάνουν το Ark Nova να κυλάει και όλο το υπόλοιπο βάθος του παιχνιδιού κρύβεται στις κάρτες του. Η διάρκειά του είναι περίπου 45-60’ ανά παίκτη, ενώ από παρτίδα σε παρτίδα, θα ανακαλύπτεται ακόμα περισσότερο το βάθος και της επιλογές του, δίνοντας υψηλό replayability.




Ο διάδοχος του Terraforming Mars;

Ήδη από την αρχή, όταν ο τίτλος είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην 
Essen τον Οκτώβριο του 2021, οι συγκρίσεις με το Terraforming Mars , ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών, ήταν δεδομένες. Αρκετοί μηχανισμοί είναι κοινοί, ωστόσο οι διαφορές είναι αρκετές αξίζοντας να έχεις και τα δύο στη συλλογή σου. Πολλοί το έχουν συγκρίνει και με το Wingspan, κυρίως λόγω θεματολογίας, όμως πρόκειται για έναν πιο σύνθετο τίτλο, με πολλές λεπτομέρειες. Το δεδομένο είναι ότι το παιχνίδι «καλπάζει», ανεβαίνοντας συνεχώς, ενώ η Ark Nova-Mania έχει ξεπεράσει ήδη τις αντίστοιχες με τίτλους όπως το Terraforming Mars, το Scythe ή το Root. Με το παιχνίδι να βρίσκεται ήδη στο νούμερο 7 του BGG, έχοντας προσπεράσει εκατοντάδες θέσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν αρχίσει και οι ανάλογες προβλέψεις για το που μπορεί να φτάσει, θεωρώντας δεδομένο ότι θα ξεπεράσει τον προκάτοχό του (No. 5). Ίσως να καταφέρει να σπάσει και την «Αγία Τριάδα», BrassPandemic LegacyGloomhaven; Ίσως να μιλάμε μετά από χρόνια για το επόμενο Νούμερο 1; Θα δείξει! Το μόνο σίγουρο είναι ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι για μια τέτοια κυκλοφορία, που αποδεικνύει μέρα με τη μέρα ότι δεν πρόκειται απλά για hype που θα ξεφουσκώσει, αλλά για έναν τίτλο που έχει κερδίσει ήδη επάξια μια θέση στην ιστορία του boardgaming!